Vrouwelijke chauffeurs

EU-commissaris voor vervoer Violeta Bulc vertelde verslaggevers vandaag dat vrouwelijke chauffeurs veiliger zijn op de weg en Europa zouden kunnen helpen zijn staat van dienst op het gebied van voertuiggerelateerde sterfgevallen te verbeteren (26 oktober).

Vrouwelijke chauffeurs zorgen beter voor hun auto en hebben een betere staat van dienst wat veilig rijden betreft,” zei Bulc. “Misschien is het tijd dat we daar een uitgebreide analyse van maken.”

Volgens de jaarlijkse cijfers die Bulc vandaag presenteerde over de toestand van het vervoer in de 28 EU-lidstaten, zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de vervoerssector.

De Europese Commissie kastijdde de EU-leden eerder dit jaar voor een kleine stijging van het aantal verkeersdoden in 2015 in vergelijking met 2014. Bulc beschreef de trend als “zorgwekkend”.

De uitvoerende macht beloofde het aantal verkeersdoden tegen 2020 te halveren ten opzichte van 2010. Verkeersongevallen eisten in 2010 het leven van 31.400 mensen in de EU. In 2015 kwamen 26 000 mensen om het leven in het verkeer.

Volgens een studie uit 2015 van de European Transport Safety Council veroorzaken jonge mannelijke bestuurders een onevenredig groot aantal verkeersdoden, maar lopen zij ook meer kans om ernstig gewond te raken of te overlijden bij een auto-ongeluk.

“Jonge bestuurders, vooral mannen, vormen een groter risico voor hun passagiers en andere weggebruikers dan alle andere leeftijdsgroepen,” aldus het onderzoek.

Bulc heeft zelfrijdende auto’s al bejubeld als een mogelijke oplossing voor Europa’s stagnerende verkeerssterfteprobleem. Volledig autonome voertuigen zullen echter pas over enkele jaren in Europa beschikbaar zijn.

Voor het derde jaar op rij voert Nederland de vervoersranglijst van de Commissie aan.

Roemenië, dat voor het tweede jaar op rij onderaan de ranglijst staat, kreeg een slechtere beoordeling in de transportsector voor zijn gebruik van alternatieve brandstoffen en hernieuwbare energie dan in 2014. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de weg en het spoor ligt in Roemenië hoger dan het EU-gemiddelde: vorig jaar vielen 95 dodelijke verkeersslachtoffers per miljoen inwoners bij auto-ongelukken. Het gemiddelde sterftecijfer in de EU was 52 doden per miljoen inwoners.

Bulc’s thuisland Slovenië scoorde niet goed op de ranglijst en zakte tien plaatsen ten opzichte van het vervoersonderzoek van de Commissie uit 2014.

“Ik begrijp uw frustratie. “De lijst van dit jaar weerspiegelt niet de prestaties van Slovenië”, verklaarde Bulc.

Slovenië heeft een van de laagste percentages vrouwelijke werkgelegenheid in de transportsector van Europa. Tussen 2014 en 2015 is het aantal verkeersdoden gestegen van 52 naar 58 per miljoen inwoners.

“Ik wist niet dat er vrouwelijke chauffeurs bestonden”, zei een reclameproducent tegen oud-stuntrijder Olivia Summers toen ze afgelopen november een productievergadering verliet. Voor een klus, zetten we eigenlijk een man met een pruik op.” Dat heet ‘pruiken maken’, en het houdt in dat stuntmannen pruiken en jurken aantrekken om actrices na te doen.

“Het opzetten van een mannelijke stuntman als dubbelganger voor een vrouwelijke actrice is onacceptabel en mag niet meer gebeuren”, waarschuwde SAG-AFTRA twee jaar geleden. Desondanks gaat de praktijk door. Summers, die Kristen Wiig speelde in een opmerkelijke stuntrijscène in Bridesmaids (zie hieronder), besloot ter plekke actie te ondernemen.

Ze zei: “Ik verliet het gebouw en liep naar mijn auto.” “Ik was vervuld van een mengeling van frustratie en verslagenheid van binnen. “Ik stapte in mijn auto en besloot meteen dat ik een volledig vrouwelijk rijteam zou vormen.

Ze nam contact op met twee van haar stuntvriendinnen, Dee Bryant en Angela Meryl, en ondanks de sluiting van de industrie hebben ze nu de Association of Women Drivers opgericht, die ze beschrijven als “het eerste en enige geheel vrouwelijke stunt- en performance-rijteam”. Ze hebben samen in meer dan 500 reclamespots en meer dan 300 films en tv-shows stuntrijden gedaan.

“AWD is een diverse groep van vrouwelijke stuntrijders. Summers, wiens moeder uit India komt en wiens vader van Duits-Hongaarse afkomst is, verklaarde: “We zijn professionals, we zijn onderhoudend, en we krijgen de opnames voor elkaar.” Summers speelde Sarah Paulsons stuntdubbel in Netflix’ Bird Box, waarbij ze een Jeep Cherokee langs een rij tegemoetkomende auto’s scheurde; Kylie Jenners rijdubbel in een Adidas-advertentiecampagne, waarbij ze ‘s nachts 360 graden draaide in een Ford Mustang in de woestijn; en een Greyhound-buschauffeur in Hulu’s Dollface. (Hier is een link naar haar demo reel.)

“Ik had Olivia nodig om iets moeilijks te doen aan het eind van Bridesmaids, als Annie probeert officier Rhodes aandacht voor haar te laten krijgen – ik had haar nodig om ongelooflijk grappig te rijden,” verklaarde Paul Feig, die Summers in Bridesmaids regisseerde. En daar is ze in geslaagd. Olivia is fantastisch.”

“Het is tijd voor verandering, en voor vrouwen en mensen van kleur om een plaats te krijgen aan de tafel – en achter het stuur,” Bryant, die heeft gevochten tegen wigging, oneerlijke aanwervingspraktijken, en “paint-downs” – waarbij blanke stuntmannen donkere make-up krijgen om niet-blanke performers te dubbelen – vertelde Deadline.

“We willen meer aandacht vragen voor uitstekende vrouwelijke stuntrijders, die soms over het hoofd worden gezien of worden afgewezen in onze industrie,” voegde Bryant, die multiraciaal is (haar moeder is Latina en haar vader is Afro-Amerikaans), eraan toe. Ze heeft stunt gereden in een Chevelle uit ’59 in Dolemite Is My Name, stunt gereden in een MRAP militair tank-type voertuig in Fear the Walking Dead, en gedubbeld voor Gabrielle Union als een motoragent in een hectische achtervolgingsscène in LA’s Finest. (Hier is een link naar haar demo reel.)

“We zijn ook van plan om een structuur te ontwikkelen voor de volgende generatie van vrouwelijke stuntrijders,” verklaarde ze over de nieuwe organisatie.

“Ik geniet ervan hoe gevarieerd onze groep is,” voegde Meryl, die Afro-Amerikaans is, eraan toe. “Het gaat allemaal om vrouwen die vrouwen helpen,” zegt ze. Meryl, die al 25 jaar stunts doet, heeft paint-downs uit de eerste hand gezien. “Dit is niets nieuws. Dit gebeurt al jaren.”

Ze ramde een ambulance in een andere ambulance in ABC’s Grey’s Anatomy, en ze gleed een auto tot stilstand op de rand van een klif in CW’s All American. “Het was een beetje harig,” zei ze. Ze moest ook in de regen een vangrail raken in de bergen voor een Jeep-reclame en tot stilstand komen zonder van de weg af te raken en in het ravijn te belanden. (Hier is een link naar haar rijdemonstratie.)

“We hebben allemaal een breed scala aan vaardigheden,” voegde ze toe over haar kameraden. “Het is geweldig om deel uit te maken van iets dat zo gastvrij is.”

Alle drie de leden van het team hopen dat er een nieuw tijdperk van inclusiviteit is aangebroken, en dat meer vrouwelijke stuntrijders een kans zullen krijgen om mee te doen.